Copyright TKR 2017
ISTORIA KARATE SHOTOKAN
Calea lui Bodhidarma
Bodhidarma, un calugar budhist ,dupa o lunga calatorie, a cerut azil calugarilor de la manastirea Shaolin,in China,spre sfarsitul secolului 5 si inceputul celui de-al 6-lea dupa Hristos.
Aici el a fost surprins de slabiciunea fizica a gazdelor si a inceput sa le predea elemente de baza ale gimnasticii si miscari de lupta luate din studiul miscarilor animalelor. Mintile acestora, ascutite de meditatii religioase si rugaciuni au intarit corpul si au legat totul:o minte santaoasa intr-un corp sanatos.
Aceasta metoda de antrenament, bazata pe respiratie si pe tehnici de lupta cu pumnii, mainile goale sau cu bastonul,se va extinde mai tarziu in  China sub numele de Kempo,literar spus, metoda pumnilor.
Insula Okinawa
Okinawa este o insula din Arhipelagul  Ryukyu din sudul  Japoniei. Japonia si  China sunt de secole in disputa pentru Arhipelagul Okinawa.
Locuitorii acestor insule practicau metoda de lupta  To-De sau, altfel spus, "mana chineza",in conditiile in care portul armelor era interzis de invadator.
To-de fiind baza atacurilor cu pumnii, cu picioarele,dar la fel cu tot felul de unelte agricole,a terminat prin a da naestere stilului  Okinawa-te. Din To-de se vor dezvolta trei siluri de karate ,de baza: SHURI-TE,NAHA-TE,TOMARI-TE. De aici vor aparea stiluri noi, cunoscute azi sub numele de:  SHOTOKAN,creat de Gichin Funakoshi
, GOJU-RYU, de Miyagi Chojun , SHITO-RYU de Mabuni Kenwa, WADO-RYU de  Otsuka Hironori.
Anko Itosu
Karae a intrat in programul scolilor primare,sub influienta lui Anko Itosu.Plecand de la kata vechi,el a creat Heian,un numar de cinci, mai scurte, cu dificultate progresiva, pentru a se adapta invatamantului de masa.(se avea in vedere trecerea de la o relatie maestru-discipol, la una maestru-elev,ce impunea multiple schimbari de atitudine).
Gichin Funakoshi
Gichin Funakoshi este considerat ca Parintele karate-ului modern.Importator al karate-do in Japonia,creatorul stilului Shotokan ,el a facut sa evolueze forma initiala a karate-ului din Okinawa.
El a facut o demonstratie de karate in Japonia,cei prezenti au fost deosebit de impresionati de aceasta si i-au cerut sa ramana in Japonia pentru a preda tehnica sa. Pe la inceputul anilor '20, karate a fost introdus in scolile elementare japoneze. 
In 1922,Funakoshi si-a creat propriul sau stil, Okinawa-te, care va deveni viitorul  Shotokan.
Yoshitaka Funakoshi
Yoshitaka va cobori pozitiile multa, ceea ce va da stilului un caracter mai exploziv. Acesta a introdus termenul de kumite. Ippon Kumite s-a intinsa la Jiyu Ippon Kumite, apoi la Jiyu Kumite
Moartea lui Funakoshi Sensei
In 1957, Gichin Funakoshi moare, iar elevii sai, profita pentru a organiza primul campionat in Japonia, Maestrul fiind tot timpul impotriva. Incepand din acest moment, numerosi experti vor pleca in lume cu stilul lor, karate devenind o forma mondiala.
Master Teruyuki Okazaki s-a nascut in 22 Iunie 1931, in Fukuoka, Japonia. Dupa ce a studiat aikido, judo, si kendo,a inceput sa practice karate in 1947. Maestrul Okazaki a intrat in Japan Karate Association (JKA), unde a studiat cu Maestrul Gichin Funakoshi si Master Masatoshi Nakayama.
In 1953, Master Okazaki a fost graduat al Takushoku University din Tokyo cu licenta in Politici Economice. In 1955, a ajutat pe Maestrul Nakayama sa dezvolte un curs de Instructor JKA. Mai tarziu, in calitate de Instructor incepator, a devenit primul instructor absolvent al cursului.
In continuare, a predat la Universitatea Boei, considerata punctul cel mai de vest al Japoniei, la Takushoku University, si apoi la Tokyo Toritsu University. Deasemenea, a functionat ca instructor antrenor pentru Cartierul General al JKA.
In 1961, Maestrul Okazaki a fost trimis in Statele Unite de catre Nakayama Sensei, pentru a ajuta raspandirea si dezvoltarea karate in alte parti ale lumii. In aceasta situatie, a infiintat Dojo in Philadelphia (acum Cartierul General al ISKF) si a pus bazele East Coast Shotokan Karate Association in 1963. In 1977, el a pus bazele International Shotokan Karate Federation (ISKF), care este astazi una dintre cele mai mari organizatii din lume, cu aproape 50 000 membrii din peste 30 state ale lumii.
In 2007, Master Okazaki a primit 10 Dan a devenit membru facultativ al Philadelphia’s Temple University din 1970 si instructor al University of Pennsylvania, Drexel University, West Chester University, si Thomas Jefferson University. In iunie 2007, ISKF devine organizatie independenta de JKA/WF, ceea ce permite ISKF sa se extinda la nivelul intregii zone Pan-Americane.

Yutaka Yaguchi Sensei a primit 9 Dan Centura Neagra in Shotokan karate si este Instructor Sef si Presedinte al ISKF Mountain States Region si Director Tehnic al ISKF. S-a nascut in Hiroshima, Japonia in 1932 si a inceput sa studieze karate in 1952 cu Masatoshi Nakayama, cu primul Instructor al JKA, Motokuni Sugiura, prezentul Instructor al JKA, si Teruyuki Okazaki, Instructorul Sef al ISKF, si a primit Shodan si Nidan de la Master Funakoshi insusi. Mai tarziu, a fost examinat tot de Maestrul Nakayama de la 3 la 8 Dan. Ca unul dintre primii gradati prin programul JKA in 1959, jucand un rol deosebit de important in dezvoltarea JKA si internationalizarea shotokan karate.
Yaguchi Sensei a venit prima data in United States Iunie 1965 si continua sa locuiasca si acum. In 1974 Yaguchi Sensei a fondat ISKF-Colorado, cartier regional in Mountain States Region.Hiroyoshi Okazaki Sensei
a obtinut gradul de 9 Dan in karate. S-a antrenat peste 35 de ani, fiind unul din membrii Japan Karate Association headquarters in 1979. A fost graduat ca instructor al ISKF printr-un program in 1997 ,apoi fiind certificat ca Instructor, Examinator si Arbitru. A fost acceptat in staff-ul tehnic ISKF. Sensei H.Okazaki a participat la competitii numeroase locale, regionale si internationale,unde a obtinut numeroase locuri intai si mentionari ca cel mai bun competitor. La intalnirea comitetului Director al ISKF, Sensei Yutaka Yaguchi l-a propus ca Vicepresedinte al ISKF si aceasta numire i-a adus si numirea in unanimitate in Comitetul Director International.Mr Okazaki este Instructor la Centrul ISKF din Philadelphia,USA, la fel la Universitatea Temple ,asa cum are propriul sau club in Palmyra, New Jersey. In prezent conduce stagii de pregatire internationale de mare calitate.