ISTORIA KARATE SHOTOKAN

Calea lui Bodhidarma
Bodhidarma, un calugar budhist ,dupa o lunga calatorie, a cerut azil calugarilor de la manastirea Shaolin,in China,spre sfarsitul secolului 5 si inceputul celui de-al 6-lea dupa Hristos.
Aici el a fost surprins de slabiciunea fizica a gazdelor si a inceput sa le predea elemente de baza ale gimnasticii si miscari de lupta luate din studiul miscarilor animalelor. Mintile acestora, ascutite de meditatii religioase si rugaciuni au intarit corpul si au legat totul:o minte santaoasa intr-un corp sanatos.
Aceasta metoda de antrenament, bazata pe respiratie si pe tehnici de lupta cu pumnii, mainile goale sau cu bastonul,se va extinde mai tarziu in China sub numele de Kempo,literar spus, metoda pumnilor.
Insula Okinawa este o insula din Arhipelagul Ryukyu din sudul Japoniei. Japonia si China sunt de secole in disputa pentru Arhipelagul Okinawa.
Locuitorii acestor insule practicau metoda de lupta To-De sau, altfel spus, "mana chineza",in conditiile in care portul armelor era interzis de invadator.
To-de fiind baza atacurilor cu pumnii, cu picioarele,dar la fel cu tot felul de unelte agricole,a terminat prin a da naestere stilului Okinawa-te. Din To-de se vor dezvolta trei siluri de karate ,de baza: SHURI-TE,NAHA-TE,TOMARI-TE. De aici vor aparea stiluri noi, cunoscute azi sub numele de: SHOTOKAN,creat de Gichin Funakoshi, GOJU-RYU, de Miyagi Chojun , SHITO-RYU de Mabuni Kenwa, WADO-RYU de Otsuka Hironori.
Anko Itosu
Karate a intrat in programul scolilor primare,sub influienta lui Anko Itosu.Plecand de la kata vechi,el a creat Heian,un numar de cinci, mai scurte, cu dificultate progresiva, pentru a se adapta invatamantului de masa.(se avea in vedere trecerea de la o relatie maestru-discipol, la una maestru-elev,ce impunea multiple schimbari de atitudine).
Gichin Funakoshi
Gichin Funakoshi este considerat ca Parintele karate-ului modern.Importator al karate-do in Japonia,din Okinawa,creatorul stilului Shotokan ,el a facut sa evolueze forma initiala a karate-ului din Okinawa.
El a facut o demonstratie de karate in Japonia. Cei prezenti au fost deosebit de impresionati de aceasta si i-au cerut sa ramana in Japonia pentru a preda tehnica sa. Pe la inceputul anilor '20, karate a fost introdus in scolile elementare japoneze.
In 1922,Funakoshi si-a creat propriul sau stil, Okinawa-te, care va deveni viitorul Shotokan.
Yoshitaka Funakoshi
Yoshitaka va cobori pozitiile mult, ceea ce va da stilului un caracter mai exploziv. Acesta a introdus termenul de kumite.Termenul de   Ippon Kumite s-a intins la Jiyu Ippon Kumite, apoi la Jiyu Kumite
In 1957, Gichin Funakoshi moare, iar elevii sai, profita pentru a organiza primul campionat in Japonia, Maestrul fiind tot timpul impotriva. Incepand din acest moment, numerosi experti vor pleca in lume cu stilul lor, karate devenind o forma mondiala