”Karate ni sente nashi”
Acesta este dictonul care a urmarit practica si dezvoltarea acestei forme de arta martiala de-a lungul timpului. În traducere, expresia ne transmite ca ”în karate nu exista niciodata primul atac”,  în  sensul ca niciodata un practicant de karate nu este agresiv.
Daca la început, karate erau întelese ca o forma de lupta, de aparare, la modul general, aceasta perceptie s-a modificat în timp, odata cu evolutia societatii si schimbarii modului de a întelege relatiile dintre oameni.
Ce înseamna, de fapt, termenul de ”karate”?
Semnificatia acestuia este de ”întâlnire a mâinilor”, în sensul unei întâlniri de prietenie, sprijin, nu neaparat de violenta, conflict.
Astazi, karate nu mai este forma de manifestare violenta a individului, ci o forma de perfectionare fizico- psihica. Principiile karate-ului, exprimate prin ”DOJO KUN” si ”NIJU KUN” sunt ”indicatorii” care stabilesc principiile acestei pregatiri.
Karate trebuie perceput ca un mod de viata, o modalitate de practica pentru dezvoltarea capacitatilor fizice: forta, mobilitate, viteza de reactie, dar si de a contribui la echilibrarea mintii, concentrare, atentie, gândire reflexa în functie de situatie, calm, stapânire de sine.
Având aceste ”atributii” practice, karate este recomandata ca o ocupatie pentru toata lumea, deoarece cerintele de practica nu au vârsta, sunt adaptate tuturor, de la 6 la 80 de ani.
NORMELE DE CONDUITA ALE UNUI KARATE-KA

SINCERITATEA:SEIJITSU sau MAKOTO
Fidelitatea necesita sinceritate atat in respectarea cuvantului, cat si responsabilitatea faptelor. Minciunile  si eschivele genereaza suspiciunea  care este sursa  tuturor neintelegerilor . In karate-do, salutul este expresia acestei sinceritati, este un semn din partea celui care  nu isi ascunde nici sentimentele,nici gandurile,ca este corect fata de partenerii si prietenii sai.

ONOAREA:MEIYO
Este calitatea esentiala. Nimeni nu  se poate numi BUDOKA/ LUPTATOR,la modul general),daca nu are o conduita onorabila. De intelegerea onoarei,dapind toate celelalte virtuti.
Aceasta impune respectarea unui cod moral pentru  urmarirea unui ideal  in sensul ca totdeauna este necesar un comportament demn si respectabil. Acest cod conditioneaza totdeauna  reusita in functie de atitudinea avuta in fata altora.

FIDELITATEA:CHIJITSU
Nu exista onoare fara fidelitate si loialitate in ceea ce priveste idealurile si pe cei care le impartasesc. Fidelitatea simbolizeaza necesitatea imperioasa de a duce indeplinire toate angajamentele luate fata de propria persoana si fata de ceilalti.

AUTOCONTROLUL:SEIGYO
Aceasta trebuie sa fie trasatura esentiala a tuturor centurilor negre.Ei ne ajuta sa ne stapanim sentimentele,impulsurile,sa ne controlam pornirile de moment.Acesta este unul dintre obiectivele  principale ale practicii karate-do caci aceasta conditioneaza  intreaga noastra eficacitate.Codul onoarei si morala traditionala  invatate in karate-do constituie baza pentru obtinerea maestriei in practica permanenta.

BUNATATEA SI BUNAVOINTA:SHINSETSU
Bunatatea si bunavointa sunt elemente ale acestui curaj care dovedesc un inalt umanism. Ele ne imping spre intr-ajutorare, sa fim atenti la viitorul nostru si la mediul in care traim,sa respectam viata noastra si pe a altora.

CURAJUL:YUUKI sau YUUKAN
Taria inimii care dovedeste curaj si sare peste pericole se cheama CURAJ. Acel curaj care ne impune sa respectam toate circumstantele ,ceea ce noua ni se pare corect  si care ne impune sa respectam  toate circumstantele, ceea ce noua ni se pare corect  si care ne permite ,cu toate spaimele si indoielile noastre sa infruntam toate incercarile . Indrazneala, dorinta, elanul si vointa sunt, cu toate, suportul acestui curaj.

MODESTIA SI UMILINTA:KEN
Bunatatea si bunavointa  nu se pot exprima sincer  fara modestie, in aprecierea propriei persoane. A sti sa fi umil, sa iti domini orgoliile si vanitatea,fara manifestari false, aceasta inseamna adevarata modestie.

DREPTATEA:TADASHI sau SEI
Aceasta inseamna sa urmezi intotdeauna linia corecta si sa nu te abati de la ea sub nici un motiv. Loialitatea, modestia,corectitudinea si sinceritatea sunt elementele dreptatii. Ele ne permit sa luam fara nici o retinere deciziile corecte si rezonabile. 

RESPECTUL:SONCHOO
Dreptatea angajeaza respect in raport de alte persoane si din partea altora. Politetea este expresia acestui respect datorat oricarei persoane, indiferent de calitatea, slabiciunile sau pozitia sociala.
A sti sa tratezi persoanele si lucrurile cu diferenta si sa le respecti cu sfintenie, este prima obligatie a unui BUDOKA, caci aceasta te ajuta sa eviti necazurile si conflictele.
DE RETINUT SI APLICAT IN DOJO
Do

• Salutam la intrarea si iesirea de Dojo.
• Ne adresam oricarui instructor care preda cu "Sensei".
• Spunem "OSS" dupa primirea oricarei comenzi de la instructor
• Spunem "OSS" cand salutam la inceputul si la sfarsitul unui antrenament.
• Spunem "OSS" cand salutam partenerul de kumite.
• Ne antrenam in ceea ce facem in Dojo, cel putin odata pe saptamana.
• Pastram degetele si unghiile curate si taiate scurt.
• Pastram kimonoul curat si in bune conditii.
• Totdeauna cerem voie instructorilor sau gradelor mai mari cand vrem sa facem ceva in Dojo.
• Aratam totdeauna respect unul altora.
• Spunem totdeauna instructorului inainte de antrenament, daca suntem raniti.
• Spunem totdeauna instructorului daca vom intarzia de la antrenament.

Nu avem voie sa….
• Parasim antrenamentul fara permisiunea instructorului.
• Sa sosim tarziu la antrenament (daca o facem, ne asezam in Seiza in afara spatiului de antrenament si asteptam sa fiti invitat sa intrati, sa salutati in Dojo.
• Sa purtam bijuterii in Dojo.
• Sa folosim un limbaj ofensiv sau jignitor in Dojo.
• Sa folosim deprinderile din karate in afara Dojo (cu exceptia autoapararii sau altor situatii in limitele legii).
Despre studiul karate
Locul unde se face antrenamentul de karate se numeste”DOJO”,adice”LOCUL ,CALEA”
Uniforma traditionala purtata in dojo este “GI”,ce inseamna UNIFORMA in japoneza.
Strigatul scos la executia unei tehnici se numeste”KIAI”,ce inseamna “UNIREA SPIRITULUI”
KIai-ul are doua scopuri,si anume: sa goleasca corpul de excesul de aer din plamani si sa ajute la degajarea maximum de energie-”CHI”-catre adversar.
* Karate este una de practicile cele mai raspandite astazi.
* Karate este pentru toata lumea,pentru toate varstele si ambele sexe,si este o activitate fizica excelenta pentru oricine, fara a tine cont de varsta sau conditia fizica avuta.
* Karate este calea spre o viata mai buna,nu numai o forma de lupta.
* Karate este o foarte buna  practica pentru minte deoarece solicita concentrarea si mentine stabilitatea emotionala.
Nu exista nici o arta martiala perfecta.
Nu exista nici o arta care este mai buna decât alta sau decat toate celelalte.

Limbajul in karate
De ce se vorbeste in Japoneza in Dojo? Karate nu este numai limba japoneza,dar din cauza scopului international pe care il urmareste,este practic sa fi familiar cu limbajul original al acestora. Termenii de karate in japoneza nu trebuie sa fie memorati de pe o lunga lista de termeni ,ci invatati odata cu executarea tehnicilor si conceptelor de karate.